1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

GPS modül pin uçları nasıl bulunur?

MesajGönderilme zamanı: Cmt Eyl 05, 2009 3:20 am
gönderen TB2NMR
Elimde aşağıda resmini gördüğünüz ve (20) pin çıkışlı bir GPS modülüm var. Ne var ki pin uçlarını (GND, +5V, TxD, RxD) bilmiyorum. Daha önce bu modeli kullanan ya da belirttiğim uçları tespit etmenin bir yolu var mı? Teşekkürler, 73

Resim

Resim

Re: GPS modül pin uçları nasıl bulunur?

MesajGönderilme zamanı: Cmt Eyl 05, 2009 5:03 pm
gönderen NA5B
Bu modulun marka ve modelini yazarsaniz bilgi bulmak kolay olabilir.

Re: GPS modül pin uçları nasıl bulunur?

MesajGönderilme zamanı: Cmt Eyl 05, 2009 7:43 pm
gönderen TB2NMR
Zaten sorun da burada ya başka bir yerinde model veya markası yazmıyor. OEM bir modül sanırım.

Re: GPS modül pin uçları nasıl bulunur?

MesajGönderilme zamanı: Cmt Eyl 05, 2009 11:28 pm
gönderen TA2T
Ruha Bey,

Resmini verdiğin modülün DATA SHEET ini aşağıdaki linkte bulabilirsin.

http://www.synes.co.th/product/gps-modu ... aSheet.pdf
Burada uç bağlantıları ve ihtiyacından daha da fazlası mevcut.

Umarim işe yarar.

Çalışmalarında başarılar dilerim.

ANKARA-ANTRAK'tan sevgiler.

Tahir Dengiz, TA2T

Re: GPS modül pin uçları nasıl bulunur?

MesajGönderilme zamanı: Pzr Eyl 06, 2009 12:39 pm
gönderen TB2NMR
Tahir bey ilginize çok teşekkür ederim. Çıktı aldım en kısa zamanda deneye yapıp sonucu bildiriririm. Diğer mouse tip 12 Volt ile çalışandan da var onda sorun değil de benim için epey bir sıkıntı olmuştu bu modül. 73.

Re: GPS modül pin uçları nasıl bulunur?

MesajGönderilme zamanı: Pzt Eyl 07, 2009 2:57 am
gönderen TB2NMR
Bu akşam denemesini yaptım. Besleme voltaj aralığı (3,8 - 6,5) Volt arası ve ben 5 Volt verdim. Visual GPS yazılımında test ettiğimde NMEA formatı yerine anlamsız karakterler gelmeye başladı. Bağlantılarda bir sorun yok. GPS modülün (11 nolu uç) TX'sini PC de RX'e, (12 nolu uç) RX'ni de TX'ine bağladım. Voltajı (2) nolu bacaktan (+) ve 18 nolu bacaktan da (-) verdim. DB-9'da da 5'nolu ucuna ise şaseyi bağladım. RX ve TX'te sorun yok. TX'i kesitğimde bilgisayarda veri alışı da duruyor. Bu durumda modül normal çalışıyor demek.

Acaba diyorum modül ayrı ayrı besleme mi gerektiriyor yani, Pdf dosyada gösterilen diğer (10-13-16 nolu uçlar) GND'lere de şase , 1 nolu bacağa da ayrıca (+) verilmesi mi gerekiyor? Ya da jumperlerle ayrıca bir köprü yapmam mı gerekiyor? 73

Re: GPS modül pin uçları nasıl bulunur?

MesajGönderilme zamanı: Pzt Eyl 07, 2009 5:53 am
gönderen NA5B
Data hizi 9600 veya 4800 Baud olarak PC de degi$iklik yapmayi denedin mi?
Fabrikasyon data hizi 9600 Baud. Diger degerlerde $oyle; 8 data bits, 0 stop bits, ve no parity.
Sanirim 2 nolu pin'e +5V vermen yeterli olacak.

Re: GPS modül pin uçları nasıl bulunur?

MesajGönderilme zamanı: Pzt Eyl 07, 2009 6:39 am
gönderen TA2T
Hata Baud Rate hatası gibi. Mehmet beyin dediği gibi PC tarafındaki Baud rate i değiştirerek denemelisin.

TAHİR, TA2T

Re: GPS modül pin uçları nasıl bulunur?

MesajGönderilme zamanı: Pzt Eyl 07, 2009 7:10 am
gönderen TA2T
Ayrıca aktif anten kullanıyorsan antene de voltaj vermelisin.
Datasheet deki Tabloda hangi uc olacağı yazılı.

TA2T

Re: GPS modül pin uçları nasıl bulunur?

MesajGönderilme zamanı: Pzt Eyl 07, 2009 10:08 am
gönderen TB2NMR
Mehmet Bey ; normalde doğrudur bilgisayar tarafında değişik baud hızlarda deneme yaptım , +5Volt'u (2) numaralı bacaktan (VDC input) verdim sonuç değişmedi. Şimdi net olarak hatırlamıyorum ama baud konusu, 8 data bits, 1 stop bits, ve no parity şeklindeydi sanırım orasını tam hatırlayamıyorum bir de 0 olarak deneme yaparım.

Tahir Bey ; aktif anten kullanmadığım için (1) numaralı bacağa (VANT input) anten için ayrıca güç vermedim. Hyper Terminal ile bağlantı da verileri görmesem de bağlantı onayı veriyor.

RX-TX'te bir sorun olmadığına, NMEA formatı da desteklediğine göre, baud'da sorun olmadığına göre sıkıntı başka yerde sanırım, belki de SMD'lerden biri zarar gördü ya da bunun testini yaptığım bilgisayar tarafındaki arabirim USB/RS-232 çivirici (USB-DB-9 Female).

Onun dışında bir de test yazılımı ile modülü bir test etmem gerekecek sanırım. 73

Re: GPS modül pin uçları nasıl bulunur?

MesajGönderilme zamanı: Pzt Eyl 07, 2009 4:24 pm
gönderen NA5B
TB2NMR yazdı: Hyper Terminal ile bağlantı da verileri görmesem de bağlantı onayı veriyor.


Eger ekranda modulun baglanti onayini anla$ilir yazilarla goruyorsan PC-Modul data baglantin ve baglanti degerleri yerinde demektir. Ba$ka bir durum var o zaman.
Tahir Bey selam sizlerede...

Re: GPS modül pin uçları nasıl bulunur?

MesajGönderilme zamanı: Pzt Eyl 07, 2009 10:43 pm
gönderen TA2T
Ruha Bey,

USB-RS232 çeviricilerle yaptığınız çalışmalara itibar etmeyiniz.
Maalesef piyasada çok çeşitli tip ve kalitede olanları var. Bu konuda
ben ancak üçüncü çeviricide başarıya ulaştım.

Yapmanız gereken öncelikle normal bir RS232 portunda denemektir.
Burada çalışıyorsa muhtelif çeviricileri daha sonra deneyin.

Selamlar,

TAHİR, TA2T